ROMANA · FRANCAIS

 

ALBINA (TRECUT - PREZENT - VIITOR)

poveste pe luna
proiecte in curs

 

MELCUL (TRECUT - PREZENT - VIITOR)
• despre bunicul
• arhiva proiecte

 

1 POVESTE PE LUNA

 

 

A povesti e un exercitiu de supravietuire, un exercitiu in care viata isi face loc pe neobservate, indiferent daca povestirea are o poanta finala sau nu, o structura dinainte gandita sau spusa pe nerasuflate… O poveste buna e cea care te face sa calatoresti si in care fiecare isi poate alege calatoria, in exterior sau in interior.

Luna asta povestea incepe asa:RER-ul de 9.30 dimineata dinspre Saint Rémy les Chevreuses spre Roissy Charles de Gaulle e oprit in statie la Saint Michel – Nôtre Dame de unul sau doua minute, oamenii au coborat si au urcat, acum lumea asteapta sa se inchida usile.

De sus, de pe scari, se aude zgomot mare de pasi care se apropie in fuga. Un cuplu, amandoi tineri, intre 25 si 30 de ani, amandoi imbracati sic, aproape gen business, el are 2 valize cu rotite, ea are in mana o servieta diplomat de piele maronie, mai degraba masculina. Se opresc in fata vagonului, se strang in brate si se saruta cu o pasiune care topeste pardesiile, costumul scump, taiorul, pantofii eleganti. Continua sa se sarute chiar si atunci cand rasuna semnalul sonor care precede inchiderea usilor. Usile se inchid. Raman amandoi lipiti unul de altul, de parca trenul sau destinatia lui nici n-ar exista. Si totusi trenul nu se pune in miscare, cateva secunde si… usile se deschid din nou. E ca o invitatie care nu se poate refuza, se desprind unul de celalalt, el isi ia cele 2 valize, intra in vagon si usile se inchid imediat. Raman langa usa, mana lui dreapta e pe geam, iar trenul se pune incet in miscare. Cu un tipat scurt (nu-l auzi insa o vezi ducandu-si mana la gura larg deschisa), ea ii arata diplomatul pe care il mai are inca in mana. Cateva secunde de perplexitate, nu prea stiu ce sa faca, o privire spre capatul trenului care se deplaseaza inca incet, mica servieta contine poate acte sau biletul de avion. Ea e prima care are ideea si din momentul acela amandoi actioneaza ca UNUL SINGUR. Ea merge de-a lungul trenului, bate in geam, el pricepe, il deschide din interior si, chiar inainte ca trenul sa ia viteza si sa devina imposibil de urmat, ea reuseste sa strecoare servieta pe geam, in mainile lui. Mana lor dreapta mai are timp sa se ridice inca o data si trenul se afunda in burta Parisului.

In vagon, pentru cateva secunde, se aude doar zgomotul ritmic al trenului. Spectatori, toti, muti, la scena asta fara cuvinte.

Barbatul s-a asezat pe bancheta albastra tivita cu dunga rosie, cu capul pe spate, ochii inchisi.
!__________________________________

last update: Saturday, November 13, 2004 18:08


TOP